Chwaściory | Kurs zielarski dla początkujących

Kiedy

Od 16.03.2023 czwartek | godz. 18:00
do 31.08.2023 czwartek | godz. 19:00

Gdzie

Dwór Artusa

Bilety

590zł / normalny
Wydarzenie archiwalne
Bilety: 590 zł za cały kurs | Możliwość rozłożenia kursu na trzy raty | Pierwsza rata: 300 zł (termin wpłaty do 16.03.2023 r.) | Druga rata: 290 zł (termin wpłaty do 11.05.2023 r.) | Kurs obejmuje 11 spotkań po 1,5 godziny, ostatnie spotkanie 2,5 godziny | Spotkania - czwartki | godz. 18:00-19:30 | Zajęcia odbywają się raz na dwa tygodnie | Terminy spotkań: 16.03., 30.03., 13.04., 27.04., 11.05., 25.05., 08.06., 29.06,. 20.07., 10.08., 31.08., | UWAGA! Kolejność spotkań może się nieznacznie zmienić w zależności od pogody i sezonu wegetacyjnego roślin. Istnieje także możliwość przełożenia godziny rozpoczęcia zajęć od pół godziny do godziny – jeśli grupa wyrazi taką potrzebę | Prowadząca – Sara Orzechowska | Szczegółowe informacje dotyczące kursu: edukacja@artus.torun.pl
Artykuł dostępny w audiodeskrypcji

CENA OBEJMUJE KURS, KTÓRY OBEJMUJE 11 SPOTKAŃ. KAŻDE SPOTKANIE TRWA 1,5 GODZINY, ŁĄCZNIE PONAD 16 GODZIN ZAJĘĆ Z WYKWALIFIKOWANĄ INSTRUKTORKĄ.

Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma. Trzeba się tylko z nią zapoznać!
Każde ze spotkań w ramach kursu trwać będzie 1,5 godziny (odbywać się będą zarówno w Dworze Artusa, jak i w terenie). W skład cyklu wchodzą:

Spotkanie terenowe 16.03 marca – Poznamy marcowe rośliny, sposoby ich rozpoznawania, robienia notatek botanicznych, morfologię ziół. Spotkanie będzie poświęcone ziołowemu BHP, czyli sposobom zbioru, suszenia i przechowywania surowca w sposób jak najbardziej bezpieczny i wartościowy.
Spotkanie poświęcone przetwarzaniu surowców w preparaty galenowe 30 marca – dowiemy się czym różni się nalewka od intraktu, jakie są rodzaje maceratów i jakich rozpuszczalników (woda, gliceryna, alkohol, olej) należy użyć do poszczególnych grup związków czynnych.
Spotkanie terenowe 13 kwietnia – Poznamy metody rozpoznawania i zbiorów poszczególnych surowców roślinnych. Odkryjemy kolejne gatunki i poznamy ich działanie, przeciwwskazania ich stosowania. Wykorzystamy elementy wiedzy kulturowej i historycznej do właściwego rozpoznawania roślin.
Spotkanie poświęcone różnym rodzajom fermentacji i jej wykorzystania do produkcji preparatów leczniczych (np. octów i tradycyjnych napojów ziołowych oraz ich działaniu 27 kwietnia 
Zajęcia terenowe 11 maja – Przyjrzymy się różnym gatunkom roślin w ich naturalnych siedliskach. Będziemy je zbierać i omawiać najlepsze metody ich przetwarzania.
Zajęcia stacjonarne 25 maja – wykorzystamy olejki eteryczne w lecznictwie i profilaktyce.
Zajęcia terenowe 8 czerwca – skupimy się na obserwacji różnych gatunków roślin w ich naturalnych siedliskach, a także zgłębimy wiedzę na temat ich zastosowania.
Zajęcia terenowe 29 czerwca – ponownie będziemy obserwować rośliny w naturalnym ekosystemie i poznawać metody ich wykorzystywania i przetwarzania.
Zajęcia stacjonarne 20 lipca – poznamy gatunki użytkowe z domowego herbarium, a także odmiany zadomowione, doniczkowe, ogrodowe wraz ze sposobami ich wykorzystania. na warsztatach stworzymy krem o działaniu leczniczym i pielęgnującym, maści i smarowidła dedykowane różnym schorzeniom, z użyciem poznanych ziół i preparatów przygotowanych na poprzednich spotkaniach. Przyrządzimy również szampony o działaniu leczniczym i pielęgnacyjnym, a także pudry, zasypki, toniki, maski.
Zajęcia terenowe 10 sierpnia – skupimy się na obserwacji i zbiorze kolejnych roślin sezonowych występujących w naszym najbliższym otoczeniu.
Zajęcia terenowe 31 sierpnia – poznamy gatunki z prywatnego herbarium prowadzącej i uroczyście zakończymy kurs podczas wspólnego spotkania 2,5 h.

Z zajęć nie wyjdziemy z pustymi rękoma, a produkty wykonywane w trakcie ich trwania weźmiemy ze sobą, aby dalej rozwijać swoją wiedzę, obserwować i śledzić zielarskie postępy. Wspólnie spędzimy okres od marca do sierpnia, czyli cały chwaściorowy sezon, nie przegapimy ani jednego dnia!

UWAGA: Kolejność spotkań może się nieznacznie zmienić w zależności od pogody i sezonu wegetacyjnego roślin. Istnieje też możliwość przełożenia godziny rozpoczęcia zajęć od pół godziny do godziny, jeśli grupa wyrazi taką potrzebę.

Kurs poprowadzi dla Was Sara Orzechowska – autorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.

Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały.

Szczegółowe informacje dotyczące kursu: edukacja@artus.torun.pl

Bilety: 590 zł za cały kurs. Możliwość rozłożenia kursu na trzy raty. Pierwsza rata - 300 zł, termin wpłaty do 16 marca 2023 roku. Druga rata - 290 zł, termin wpłaty do 11 maja 2023 roku. Kurs obejmuje 11 spotkań po 1,5 godziny, ostatnie spotkanie 2,5 godziny. Spotkania - czwartki, godz. 18:00-19:30. Zajęcia odbywają się raz na dwa tygodnie. Terminy spotkań: 16.03., 30.03., 13.04., 27.04., 11.05., 25.05., 08.06., 29.06,. 20.07., 10.08., 31.08. UWAGA! Kolejność spotkań może się nieznacznie zmienić w zależności od pogody i sezonu wegetacyjnego roślin. Istnieje także możliwość przełożenia godziny rozpoczęcia zajęć od pół godziny do godziny, jeśli grupa wyrazi taką potrzebę. Prowadząca – Sara Orzechowska. Szczegółowe informacje dotyczące kursu: edukacja@artus.torun.pl

CENA OBEJMUJE KURS, KTÓRY TRWA 11 SPOTKAŃ. KAŻDE SPOTKANIE TRWA 1,5 GODZINY -> ŁĄCZNIE PONAD 16 GODZIN ZAJĘĆ Z WYKWALIFIKOWANĄ INSTRUKTORKĄ.

Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma. Trzeba się tylko z nią zapoznać!

W trakcie kursu nauczymy się rozpoznawać, przetwarzać oraz dawkować poszczególne zioła i mieszanki. Dowiemy się jak tworzyć maści, nalewki, maceraty, które zagoszczą w naszej domowej apteczce, a także zaznajomimy się z jadalnymi gatunkami chwaściorów. Wspólnie poznamy również historie ziołowe, ciekawostki kulturowe, przyrodnicze, historyczne i współczesne oraz zrozumiemy, jak wykorzystywać konkretne gatunki, dając sobie tym samym możliwość zanurzenia się w fascynujący świat roślin!

Każde ze spotkań w ramach kursu trwać będzie 1,5 h (odbywać się będą zarówno w Dworze Artusa, jak i w terenie). W skład cyklu wchodzą:

  1. Spotkanie terenowe (16.03.) – Poznamy marcowe rośliny, sposoby ich rozpoznawania, robienia notatek botanicznych, morfologię ziół. Spotkanie będzie poświęcone ziołowemu BHP, czyli sposobom zbioru, suszenia i przechowywania surowca w sposób jak najbardziej bezpieczny i wartościowy. Czwartek (16.03).
  2. Spotkanie poświęcone przetwarzaniu surowców w preparaty galenowe (30.03.) – dowiemy się czym różni się nalewka od intraktu, jakie są rodzaje maceratów i jakich rozpuszczalników (woda, gliceryna, alkohol, olej) należy użyć do poszczególnych grup związków czynnych.
  3. Spotkanie terenowe (13.04.) – Poznamy metody rozpoznawania i zbiorów poszczególnych surowców roślinnych. Odkryjemy kolejne gatunki i poznamy ich działanie, przeciwwskazania ich stosowania. Wykorzystamy elementy wiedzy kulturowej i historycznej do właściwego rozpoznawania roślin.
  4. Spotkanie poświęcone różnym rodzajom fermentacji i jej wykorzystania do produkcji preparatów leczniczych (np. octów i tradycyjnych napojów ziołowych oraz ich działaniu (27.04). 
  5. Zajęcia terenowe (11.05.) – Przyjrzymy się różnym gatunkom roślin w ich naturalnych siedliskach. Będziemy je zbierać i omawiać najlepsze metody ich przetwarzania.
  6. Zajęcia stacjonarne (25.05.) – wykorzystamy olejki eteryczne w lecznictwie i profilaktyce.
  7. Zajęcia terenowe (08.06.) – skupimy się na obserwacji różnych gatunków roślin w ich naturalnych siedliskach, a także zgłębimy wiedzę na temat ich zastosowania.
  8. Zajęcia terenowe (29.06.) – ponownie będziemy obserwować rośliny w naturalnym ekosystemie i poznawać metody ich wykorzystywania i przetwarzania.
  9. Zajęcia stacjonarne (20.07.) – poznamy gatunki użytkowe z domowego herbarium, a także odmiany zadomowione, doniczkowe, ogrodowe wraz ze sposobami ich wykorzystania. na warsztatach stworzymy krem o działaniu leczniczym i pielęgnującym, maści i smarowidła dedykowane różnym schorzeniom, z użyciem poznanych ziół i preparatów przygotowanych na poprzednich spotkaniach. Przyrządzimy również szampony o działaniu leczniczym i pielęgnacyjnym, a także pudry, zasypki, toniki, maski.
  10. Zajęcia terenowe (10.08.) – skupimy się na obserwacji i zbiorze kolejnych roślin sezonowych występujących w naszym najbliższym otoczeniu.
  11. Zajęcia terenowe (31.08.) – poznamy gatunki z prywatnego herbarium prowadzącej i uroczyście zakończymy kurs podczas wspólnego spotkania 2,5 h.

Z zajęć nie wyjdziemy z pustymi rękoma, a produkty wykonywane w trakcie ich trwania weźmiemy ze sobą, aby dalej rozwijać swoją wiedzę, obserwować i śledzić zielarskie postępy. Wspólnie spędzimy okres od marca do sierpnia, czyli cały chwaściorowy sezon – nie przegapimy ani jednego dnia!

UWAGA: Kolejność spotkań może się nieznacznie zmienić w zależności od pogody i sezonu wegetacyjnego roślin. Istnieje też możliwość przełożenia godziny rozpoczęcia zajęć od pół godziny do godziny, jeśli grupa wyrazi taką potrzebę.

Kurs poprowadzi dla Was Sara Orzechowskaautorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.

Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały.

Szczegółowe informacje dotyczące kursu: edukacja@artus.torun.pl

Zdjęcie przedstawia zbliżenie na pracujące dłonie. Na stole znajduje się słoik wypełniony ziemią i mchem.