Chwaściory | Kurs zielarski dla początkujących

Kiedy

08.03.2022
wtorek | godz. 18:00

Gdzie

Dwór Artusa

Bilety

560zł / normalny
Bilety: 560 zł za cały kurs | Możliwość rozłożenia kursu na trzy raty | Pierwsza rata - 200 zł (termin wpłaty do 08.03.2022 r.) | Druga rata - 180 zł (termin wpłaty do 26.04.2022 r.) | Trzecia rata - 180zł (termin wpłaty do 31.05.2022 r.) | Kurs obejmuje 12 spotkań po 1,5 godziny, łącznie 18 godzin zajęć | Spotkania - wtorki | godz. 18:00-19:30 | Zajęcia odbywają się raz na dwa tygodnie | Terminy spotkań: 08.03., 22.03., 05.04., 26.04., 10.05., 24.05., 07.06., 21.06,. 05.07., 19.07., 02.08., 16.08. | UWAGA! Kolejność spotkań może się nieznacznie zmienić w zależności od pogody i sezonu wegetacyjnego roślin. Istnieje także możliwość przełożenia godziny rozpoczęcia zajęć od pół godziny do godziny – jeśli grupa wyrazi taką potrzebę | Prowadząca – Sara Orzechowska | Szczegółowe informacje dotyczące kursu: aleksandra.strzelec@artus.torun.pl lub +48 56 654 84 56

CENA OBEJMUJE KURS, KTÓRY TRWA 12 SPOTKAŃ. KAŻDE SPOTKANIE TRWA 1,5 GODZINY -> ŁĄCZNIE 18 GODZIN ZAJĘĆ Z WYKWALIFIKOWANĄ INSTRUKTORKĄ.

Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma. Trzeba się tylko z nią zapoznać!

W trakcie kursu nauczymy się rozpoznawać, przetwarzać oraz dawkować poszczególne zioła i mieszanki. Dowiemy się jak tworzyć maści, nalewki, maceraty, które zagoszczą w naszej domowej apteczce, a także zaznajomimy się z jadalnymi gatunkami chwaściorów. Wspólnie poznamy również historie ziołowe, ciekawostki kulturowe, przyrodnicze, historyczne i współczesne oraz zrozumiemy, jak wykorzystywać konkretne gatunki, dając sobie tym samym możliwość zanurzenia się w fascynujący świat roślin!

Każde ze spotkań w ramach kursu trwać będzie 1,5 h (odbywać się będą zarówno w Dworze Artusa, jak i w terenie). W skład cyklu wchodzą:

  1. Spotkanie terenowe (08.03.) – poznamy okoliczne rośliny, sposoby ich identyfikacji, robienia notatek botanicznych, a także morfologię ziół. Poruszymy kwestię ziołowego BHP – sposobów zbioru, suszenia i przechowywania surowców w sposób jak najbardziej bezpieczny i efektowny.
  2. Spotkanie poświęcone przetwarzaniu surowców w preparaty galenowe (22.03.) – dowiemy się czym różni się nalewka od intraktu, jakie są rodzaje maceratów i jakich rozpuszczalników (woda, gliceryna, alkohol, olej) należy użyć do poszczególnych grup związków czynnych.
  3. Spotkanie dotyczące różnych rodzajów fermentacji i jej wykorzystania do produkcji preparatów leczniczych (np. octów) i tradycyjnych napojów ziołowych oraz ich działania. (05.04.)
  4. Spotkanie terenowe (26.04.) – rozpoznawanie i zbiór poszczególnych surowców roślinnych. Odkryjemy kolejne gatunki i ich działanie, a także poruszymy temat przeciwwskazań do ich stosowania. Wykorzystamy również kulturową i historyczną wiedzę do właściwego rozpoznawania roślin.
  5. Zajęcia stacjonarne (10.05.) – poznamy gatunki użytkowe z domowego herbarium, a także odmiany zadomowione, doniczkowe, ogrodowe wraz ze sposobami ich wykorzystania.
  6. Zajęcia terenowe (24.05.) – przyjrzymy się gatunkom roślin w ich naturalnych siedliskach oraz poruszymy kwestię zbiorów owoców i nasion.
  7. Zajęcia stacjonarne (07.06.) – wykorzystamy olejki eteryczne w lecznictwie i profilaktyce.
  8. Zajęcia terenowe (21.06.) – skupimy się na obserwacji różnych gatunków roślin w ich naturalnych siedliskach, a także zgłębimy wiedzę na temat ich zastosowania.
  9. Zajęcia stacjonarne Naturalne kosmetyki (05.07.) – na warsztatach stworzymy krem o działaniu leczniczym i pielęgnującym, maści i smarowidła dedykowane różnym schorzeniom, z użyciem poznanych ziół i preparatów przygotowanych na poprzednich spotkaniach. Przyrządzimy również szampony o działaniu leczniczym i pielęgnacyjnym, a także pudry, zasypki, toniki, maski.
  10. Zajęcia stacjonarne Naturalne kosmetyki cz. II (19.07.).
  11. Zajęcia terenowe (02.08.) – odkryjemy kolejne gatunki roślin w ich naturalnych siedliskach, a także zwrócimy uwagę na ich właściwości.
  12. Zajęcia terenowe (16.08.) – będziemy kontynuować poznawanie nowych odmian roślin, występujących naturalnie w naszym otoczeniu, dowiemy się również jak możemy wykorzystać je w codziennym życiu.

Z zajęć nie wyjdziemy z pustymi rękoma, a produkty wykonywane w trakcie ich trwania weźmiemy ze sobą, aby dalej rozwijać swoją wiedzę, obserwować i śledzić zielarskie postępy. Wspólnie spędzimy okres od marca do sierpnia, czyli cały chwaściorowy sezon – nie przegapimy ani jednego dnia!

Kurs poprowadzi dla Was Sara Orzechowskaautorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.

Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały.

Szczegółowe informacje dotyczące kursu: aleksandra.strzelec@artus.torun.pl lub +48 56 654 84 56